A coach 11 legfontosabb kérdése – nem csak coachoknak

A 11 legfontosabb kérdés, amit coachként feltehetsz (és ami még ezeken is túltesz)

Wiesner Edina és Snír Péter, a Wiesner & Snír Academy and Consulting alapítóinak írása

Business és Life coachként mélyebb önismerethez, belső erőforrásaik mozgósításához segítheted hozzá a klienseidet. A coaching folyamatának ezért talán azok a leghatásosabb pillanatai, amikor egy-egy mélyreható kérdést a megfelelő időben teszel fel.

Ha jól kérdezel – és jól időzítve – azzal nagyobb motivációt és lendületet adhatsz, mint amennyit egy polcnyi önfejlesztő könyvtől vagy egy sor tréningtől kaphatnának.

A coachoz fordulók legfontosabb problémája, hogy egy-egy válságos, kérdéses élethelyzetben egyszerűen eszköztelenül maradnak, ezért új nézőpontokra, működő megoldásokra vágynak.

A megfelelő kérdésekkel eredményesen veheted rá őket arra, hogy egy komolyabb kommunikációs kalandra vállalkozzanak veled, ezáltal őszintébbek legyenek önmagukkal is.

Az első 10 kérdés, amellyel máris mélyre áshatsz

A kérdés önmagában nem csodaszer – avatatlan kezekben még fokozhatja is a megtorpanást – de kérdések nélkül szinte biztosan megakad a coachingfolyamat. 

Íme, 10 nagyszerű nyitott kérdés, amely messzire vezethet, és amelynek jó hasznát veheted a coaching során (vagy akár felteheted magadnak is, ha elakadtál):

 1. Pontosan, mi az, amit akarsz?
 2. Mi az, ami visszatart, hogy megtedd?
 3. Mi lesz az ára annak, ha mindez továbbra is visszatart?
 4. Mit nyersz azzal, ha végül eléred, amit akarsz?
 5. Mit kell a gondolkodásodban ehhez megváltoztatni?
 6. Milyen új szokásokat alakítasz ki, hogy erősítsd ezt az új gondolkodásmódot?
 7. Melyik a legjelentősebb lépés, amelyet a változás érdekében most meg tudsz tenni?
 8. Milyen egyéb, már most is belátható lépések következnek majd ebből?
 9. Kiknek a segítségére számíthatsz a környezetedben, hogy végigvidd a folyamatot?
 10. Mi lenne a legmegfelelőbb támogatás ahhoz, hogy elérd, amit akarsz?

Egy-egy ilyen kérdés akkor a leghatásosabb, ha sem a kérdező, sem a célszemély nem tudja (még) a választ. Az ok egyszerű: ha új információkat felfedő kérdéseket tudsz feltenni, gyorsabban érhetsz el változást és átalakulást. Kreatív gondolkodásra ösztönzhetsz velük, és egyre mélyebbre áshatsz. Az első kérdés gyakran még csak a felszínt karcolja, különösen akkor, ha kliensben még erős az ellenállás. Fontos, hogy az összes kérdés őszinte kíváncsiságból származzon, legyen közvetlen, egyszerű és nyitott.

És a ráadás, a 11. kérdés (vagy inkább kiegészítés)

Ez az egyszerű kiegészítés képes elmélyíteni a kérdéseidet, és még több lényegi információt, sokszor többletérzelmet hoz elő a kliensből. Ez pedig így hangzik:

11. És még?……..  És még mi más? 

Íme, néhány példa arra, hogyan fogalmazhatod bele a kérdéseidbe a 11. kérdést:

 • Mi az, amit akarsz? …………….. És még mi mást? …………… És még?
 • Mi az ami, visszatart, hogy megtedd? ……………És még? …………….. Van esetleg itt még valami?
 • Mi lesz az ára annak, ha mindez továbbra is visszatart? ………………. És még mi?

Ami a kérdéseken túl igazán üt

A legtöbb coaching-megközelítés kérdésekkel dolgozik. Ez abból a szempontból érhető is, hogy a kliensek élethelyzete számtalan kérdést felvet, mondhatni általában “kérdéses”.

A legértékesebb kincsek azonban mindig alaposan el vannak ásva, hisz a legtöbb esetben a fájdalom, a félelem, vagy épp a szégyen érzése kapcsolódik hozzájuk.

Épp ezért még ennél is messzebbre lehet merészkedni. 

A kérdéseken túl a kommunikáció teljes eszköztárát használhatod coachként: konfrontálhatsz, provokokálhatsz, de a humor eszközével is élhetsz, attól függően, hogy mi viszi előre a kliens fejlődését. Ehhez azonban komolyabb módszertani elmélyülés szükséges az olyan irányzatokban, mint az extrém önismeret adó csoportdinamika vagy a provokatív stílus és coaching. Mindeközben pedig az sem árt, ha magad is végighaladsz az önismeret útján.

Érdekel egy olyan képzés, ahol nemcsak a coach identitásodon dolgozol, hanem saját magadon is?

240 órás Business és Life Coach képzésünkön az alap módszertan mellett (ez az extrém önismeretet adó csoportdinamika) a tranzakcióanalízisnak, a pszichodrámának, a provokatív coachingnak és a neurolingvisztikus programozásnak is külön képzési napot szentelünk.

Ez az egyetlen olyan képzés a magyar magánpiacon, amely megfelel a német sztendereknek, amely 200, képzőkkel töltött tanórát jelent, 1 éves képzés mellett. (A Roundtable Coaching e.V. egyesületei több, mint 2500 coachot fognak össze, akik mind eleget tesznek ennek. A magyar coachképzések általában az ICF, az International Coach Federation akkreditációhoz igazodnak, ahol már 60 órától akkreditált a képzés.)

Ez a mélység garantálja számodra, hogy nemcsak átrohanunk az egyes irányzatokon, hanem valóban megtanulsz kérdezni, konfrontálni, provokálni vagy a humor eszközeivel élni.

A képzést 80% gyakorlás, és 20% elmélet – azaz sok-sok “csinálás” jellemzi, hogy a képzési időben éld át a bizonytalanságaidat és ne utána, amikor nem vagyunk már melletted.

A tudás megszerzése egyúttal páratlan önismereti út is, végzett coachaink joggal érzik úgy, hogy munkájukat ez teszi majd igazán hitelessé.

“Utólag már tudom, hogy nem az legfontosabb hozadéka számomra, hogy jó vagy jobb coach lehetek, hanem, hogy jobb ember. Minden tréningnap valamilyen felismeréssel ért véget számomra, és egyfajta startpontra helyezte az önmagamról alkotott képet. Nyíltan mondhatom, hogy az önismereti utamon hatalmas mérföldkő volt a velük való közös munka.” – fogalmazta meg coachképzésünk egyik korábbi résztvevője.

240 órás Business és Life Coach képzésünk 33 évfolyama legközelebb 2024. március 8-án indul. Gyere el nyílt napjaink valamelyikére, próbáld ki a coach szerepét, tanulj és kérdezz tőlünk, az oktatóktól! 

Nyílt napok: 2024. jan.12. (péntek) 9-11.30 és 2024. jan.15. (hétfő) 18-20.30

Ide kattintva tudhatsz meg többet a képzésről és jelentkezhetsz a nyílt napra: https://wiesnersnir.hu/business-es-life-coach-kepzes/

A nyílt nap résztvevőinek azzal is kedveskedünk, hogy 50 000 Ft kedvezményt adunk a képzés árából. Szeretettel várunk téged is!

Megosztás:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn

Hasonló tartalmak