Coach szeretnél lenni? 7 szempont, ami segít a hozzád illő képzés kiválasztásában

Wiesner Edina és Snír Péter, a Wiesner & Snír Academy and Consulting alapítóinak írása

A coachképzés komoly befektetés az időt és a pénzt tekintve is, nem csoda, hogy nagy elvárásokkal, elszántsággal vágsz bele már a kiválasztásába is. Az elmúlt években igencsak megszaporodott a coachképzések száma, ezért mielőtt eldöntöd, melyiket is választod, érdemes átgondolni a főbb szempontokat.

Nem mondhatjuk magunkat elfogulatlannak, hiszen mi magunk is coach- és trénerképzéssel, szervezetfejlesztéssel foglalkozó szakemberek vagyunk. Ahelyett azonban, hogy csatlakoznánk “a legjobbak”, az “egyetlenek”, az “elsők” zajos klubjához, inkább összegyűjtöttünk neked pár hasznos információt, ami segíthet a valóban hozzád illő képzés kiválasztásában. 

1. Hány órás egy “rendes” coach képzés?

Magyarországon az “átlagos” coachképzés 60-120 órás. De ne csodálkozz, ha 30-től egészen a 300 óráig terjedő képzéseket is találsz. Nincs semmiféle “központi” szakmai követelmény arról, hogy pontosan hány órásnak kell lennie egy valamirevaló coachképzésnek. Tanítási napokban kifejezve a piacon találsz a pár napostól kezdve a 3 szemeszteres képzésig sokfélét. 

Alapvető szempont lehet a döntésed során, hogy:

 • mennyi időd van a képzés elvégzésére, 
 • a tanítási napok milyen sűrűn követik egymást, 
 • mekkora az ajánlott képzési időintervallum, 
 • a képzés megfelel-e egyáltalán a fejlődésről alkotott elképzelésednek.

Tippünk: a képzés olyan hosszúságú legyen, hogy alkalmad legyen legalább egy gyakorló coachingfolyammatot végig vinni. Az is fontos, hogy legyen időd reflektálni a saját gyakorló coachingodra, hogy a tanultak beépülhessenek, valamint kialakulhasson a coach identitás. Az ideális coachképzés során te is változol, hiszen eleve a változásban fogod segíteni a klienseidet. Ehhez idő kell: a túl intenzív képzések során csekély az esély a saját változás megtapasztalására.

2. Mit tartalmazzon a coach képzés?

Nem létezik a nagybetűs “COACHKÉPZÉS”, hiszen a coaching szakma nem egységes. Sokkal inkább elmondható, hogy a különféle tartalmú képzések között tudatosan kell választani. 

Ahhoz, hogy jobban a kulisszák mögé láss, pár alapvető kritériumot érdemes átgondolnod: 

 • Fontos, hogy a képzésnek legyen koncepciója, ne csak egymást követő tematikákat kínáljanak. Bizalommal lehetsz a képző iránt, ha világosan kiderül, melyik “iskolát” képviseli, és milyen módszerekben jártas. 
 • Ha a coachképzés sűrű, ha sok tartalmat kínál rövid idő alatt, akkor valószínű, hogy az egyes témákban nem lehet elmélyülni. Ezek a képzések inkább elméleti bevezetést nyújtanak (kis gyakorlattal kiegészítve) a különféle tematikákba. A team coaching vagy a konfliktuskezelés pár órás feldolgozása mindössze információt nyújt, 2-5 órás elmélet után senki sem válik profi team coach-csá, vagy konfliktuskezelővé. Előnyük viszont ezeknek a képzéseknek, hogy képet kapsz ezekről a témákról és lesz ötleted a későbbi továbbképzésekre. 
 • Egyes iskolák inkább a problémamegoldást tanítják – ezt gyorsabban meg lehet tanulni. Míg mások a szakmai személyiségfejlesztésre helyezik a hangsúlyt – ehhez viszont több időre van szükség. 
 • Vannak, akik csak Life vagy Business coachingot oktatnak (és vannak, akik mindkettőt). Bármelyik legyen is, szerencsés, ha a képzésben a feedback módszertanilag hangsúlyt kap, így ahogy a coaching, úgy a coachképzés is a reflexiót és tapasztalatfeldolgozást helyezi a középpontba. 
 • A képzés része legyen a szupervízió, ne pedig utána kínálják borsos áron. Nézz utána, hogy az iskola képzett szupervízort biztosítson, és ne pedig önjelöltet. 

Tippünk: mérlegeld, hogy milyen minőségű tartalmat szeretnél elsajátítani, hogy a tisztán egyféle módszertanra irányuló vagy az átfogó irányultságú képzést választod-e. Lehetőleg olyan képzést válassz, ahol az önismeret hangsúlyt kap, hiszen a coachingban a személyiségeddel fogsz dolgozni (pl. ha inkább konfliktuskerülő vagy, nem fogsz tudni a konfliktushelyzetek megoldásában segíteni). Bár sokan hirdetik magukat gyakorlatorientált képzésnek, mégis inkább frontális képzéseket tartanak, hiszen ahogy már említettük, pl. a konfliktuskezelést 4 órában nem lehet elsajátítani, maximum elméletileg lehet tanulni erről.

3. Hány résztvevős a tanulócsoport?

Vannak, akik már 3 fővel is indítanak csoportot, és vannak egyetemi képzések, ahol akár 30 főt is képeznek egyszerre. Egy olyan szakmánál, mint a coaching, ahol a személyes fejlődés előmozdítása kritikus fontosságú, a kiképző és a csoporttársak visszajelzése, és a tanulóra szánt idő rengeteget számít. A figyelem, a meghallgatás, a kérdezés és a visszajelzés a képzés egyik fontos munkaeszköze – és mindegyik időigényes.

A túl kicsi csoport előbb-utóbb családias hangulatot teremt, ezért a csoporttagok és a képzésvezető között kialakuló lojalitás miatt eleshetsz az őszinte, és fejlődésre inspiráló visszajelzésektől. A kiscsoportban a sokszínűség, a különbözőség kevésbé jelenhet meg, ezért kevés véleményt és tapasztalatot ismerhetsz meg. 

A túl nagy, 12-14 fő feletti csoportban könnyen elbújhatsz, a kihívások ritkábban érnek, kevesebb időt, teret kapsz. Személyes fejlődésed lelassulhat, nem is beszélve arról, hogy a kiképző figyelme megoszlik a sok résztvevő között, tehát arányosan kevesebb idő jut rád.

Tippünk: válassz olyan képzést, ahol legalább 8 és legfeljebb 14 fő közötti a résztvevők létszáma. Azt is szerencsésnek tartjuk, ha a csoportot 10 fő felett két kiképző vezeti, így mindenki megkaphatja a megfelelő figyelmet, és a személyes visszajelzések is differenciáltabban segíthetik a haladást.

4. Mennyire képzettek a kiképzők?

Vedd figyelembe, hogy a kurzus képzői milyen személyes, szakmai és terepkompetenciával rendelkeznek. Ajánlott a szakmai önéletrajznak utánanézni: elérhető-e, világosan kiderül-e a szakmaiság, a képzettség. Például van-e üzleti tapasztalata (business coaching esetén), vagy inkább elméleti szakember, publikál-e. Milyen más, a segítő szakmákban elismert képzettsége van, illetve szakmai tapasztalattal rendelkezik-e, milyen módszerspecifikus képzettségei vannak.

Fontos szempont az is, hogy a képzők hányan vannak. Ahol többen is, ott lehetőséged van többféle coaching módszert és szemléletet elsajátítani, a fejlődésedhez differenciáltabb visszajelzéseket kaphatsz.

Tippünk: a képző coachnak legyen valamilyen módszerspecifikus eljárásban (pl. pszichodráma, NLP, gestallt, tranzakcióanalízis, stb.) is végzettsége, valamint más tanácsadási, és képzési formában gyakorlata (pl. tréner). A képzés szupervízora legyen okleveles szupervizor, aki szupervíziót nyújt és nem mentorálást.

A szimpatikusnak tűnő képzőkkel ismerkedj meg személyesen, és tegyél fel nekik kérdéseket: 

 • Mióta foglalkoznak coachinggal?
 • Ők kinél és mikor képződtek? 
 • Milyen más képzésen vettek részt, ami a coaching eszköztárban való jártasságot támogatja?
  Gyakorolják-e a coachingot vagy csak képeznek? 

Ha kérdéseidre hezitáló, elodázó a válasz, vagy megpróbálnak erőből válaszolni, netán “tudatlanságáért” kioktatni, egész biztos lehet benne, hogy nem a megfelelő kiképzőt találtad meg. 

5. Milyen más hátterük van a képzőknek?

Meghatározó, hogy az adott képzőnek milyen más munkatapasztalata volt a coaching előtt, és milyen terepkompetenciája van. Az sem mellékes, hogy a leendő kiképző milyen önismereti módszertanban jártas, melyikből szerzett szakmai egyesület által elismert oklevelet. Ha már itt tartunk, jó, ha azt se titkolják el előled, melyik szakmai egyesületnek tagjai, és ezekről mit lehet tudni, hol, miben számítanak a szakmai karrier során. A coaching szakma tanulásánál érthető módon fontos, hogy ne frissen végzett coachok, önjelölt mentorok, és szupervizorok kísérjék a tanulást, hanem valóban gyakorló coachtól illetve kiképzett szupervizortól tanulj.

Tippünk: érdemes időt szánni a képzők a különféle szakmai egyesületek átböngészésére (pl. ha nemzetközi egyesület, mely országokban terjeszkedik, hány tagja van, és ott mennyire népszerűek). Ha olyan képzés mellett teszed le a voksodat, ahol külföldi képzőt is alkalmaznak, illetve külföldi szakmai szervezetekre hivatkoznak, érdemes ezeknek is utánaolvasni. Ha tájékozott vagy, elkerülheted, hogy hangzatos reklámú, korrektnek tűnő hirdetéseknek bedőlj, hogy szakmailag, emberileg kellemetlen meglepetések érjenek.

6. Akkreditált a coach képzés?

Az akkreditáltság vagy az állami engedély szerepe egyfajta minőségi garancia biztosítása. 

Érdemes megnézni (hazai és külföldi képzések esetében is), hogy a kiszemelt coachképzés:

 • bejelentett képzőnél történik-e – ennek az alapnak meg kell lennie, 
 • államilag engedélyezett-e – ez akkor fontos, ha áfamentes képzést keresel, 
 • valamilyen coaching egyesületi akkreditáltságú-e,
 • a befogadó egyetem/főiskola kiegészítő továbbképzési bizonyítványát adja-e ki – ezek a másoddiplomás képzések. 

Érdeklődj a korábbi résztvevőktől is a képzés minőségéről (mérlegeld a pozitív és negatív kritikákat, figyelj arra, mi volt fontos számára a képzésnél).

Tippünk: A képzés minőségét az oktatók személyi érettsége és szakmai felkészültsége garantálja. A különféle akkreditáltságok komoly reklámértéket is képviselhetnek, de nem feltétlen nyújtanak garanciát a képzés minőségére, és a jövőbeni coaching karrierre. Ne feledd, nem az akkreditáltság teszi, hogy lesz-e a jövőben coachként munkád, hanem mennyire érett  a személyiséged

7. Mi a saját célkitűzésed?

Ne csak a coaching képzőket vizsgáld meg, hanem saját magadat is. Ha a saját igényeddel tisztában vagy, még könnyebben és gyorsabban választasz a képzések között.

 • Milyen okból köteleződöm el, és fordítok időt, pénzt a coaching képzésre? 
 • Milyen hasznom lesz ebből?
 • Mi fog változni a coachképzés után, és mennyire reális ez? 
 • Milyen más tényezőktől függ ez a változás?
 • Milyen meglévő kompetenciákra, tapasztalatokra, képességekre alapozhatom a képzést?
 • Mennyi időt és pénzt fordíthatok a képződésemre? 
 • Milyen más képzés jöhet még szóba, amire ugyanezt a pénzt és időt rászánhatnám?
 • Miből fogom észrevenni, érezni, hogy megérte coach-csá válni?

Érdekel egy olyan képzés, ahol nem futószalagon gyártják a coachokat? 

240 órás Business és Life Coach képzésünk ráadásul az egyetlen képzés a magyar magánpiacon, amely megfelel a német Roundtable Coaching e.V (RTC) sztenderdjeinek. 

A képzés legközelebb 2024. március 8-án indul. Gyere el nyílt napjaink valamelyikére, próbáld ki a coach szerepét, tanulj és kérdezz tőlünk, az oktatóktól! 

Nyílt napok: 2024. jan.12. (péntek) 9-11.30 és 2024. jan.15. (hétfő) 18-20.30

Ide kattintva jelentkezhetsz: https://wiesnersnir.hu/business-es-life-coach-kepzes/

Találkozzunk a nyílt napon!

Wiesner Edina és Snír Péter, a Wiesner & Snír Academy and Consulting alapítói

Cikkünk a HR Portálon jelent meg.

Megosztás:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn

Hasonló tartalmak