Mi köze a szexnek a business coachinghoz?

Snír Péter, a Wiesner & Snír Academy and Consulting társalapítójának írása

A business és a life coaching csak látszólag két külön terület. Kommunikáció, konfliktuskezelés, visszajelzések, érzelmek kezelése: a leggyakrabban előforduló témák 90%-ban megegyeznek. A jó coach magára az emberre figyel, nem arra, hogy a kihívás magán vagy üzleti jellegű, pláne, hogy a kettő szorosan összefügg. Épp ezért az sem meglepő, hogy akár a szex és a business coaching is egy lapra kerülhet.

Sokan szeretik elválasztani a business coahingot a life coachingtól. Azonban sokkal kisebb a különbség a kettő között, mint ahogy azt a marketing megfogalmazások kommunikálják.

Kezdő coach koromban az üzleti coaching ülések alkalmával a felmerülő magánéleti problémák megoldásától elhatárolódtam, mondván, hogy nem ezért fizet a cég. 

Hamarosan rájöttem azonban, hogy ez mekkora hiba, mivel nyilvánvalóvá vált, hogy a hozzám forduló vezetők többségének “üzleti” problémái mögött a hiányos szociális kompetenciák és a feldolgozatlan múlt áll.

Mindez nem csak az én meglátásom. A stanfordi egyetem egy kutatása szerint a felsővezetői, vezetői coachingban 42,9%-ban gyakori téma a konfliktuskezelés, de a  meghallgatás és kommunikációs sem kevésbé “népszerű”. A hiányos szociális kompetenciákból fakadóan mind a munkahelyen, mind a magánéletben problémák merülnek fel. Sőt, számos esetben a magánéleti problémák rányomják a bélyeget a munkahelyi teljesítményre és viselkedésre is

Íme, egy business coachingban megélt esetem

Béla vezető egy gyártó cégben, több mint 500 kékgalléros dolgozó alkalmazott irányításáért felel. Nem voltak különösebb problémái a munkatársakkal és a vezetéssel, a maga módján megoldotta ezeket. Kedves ember, a munkatársai elfogadják és kedvelik őt. 

Team coaching keretében ismertem meg, majd azt javasoltam neki, hogy vegyen részt egy csoportdinamikai tréningen is, hogy fejlődjön a szociális kompetenciáiban, hogy még jobb vezető lehesen. Ezen a csoportdinamikai tréningen rádöbbent arra, hogy a konfliktusokat nem kezeli a leghatékonyabban, nem elég spontán (jóval később jut eszébe, hogy mit kellett volna mondani az adott helyzetben), és nehezen veszi észre a gyengédséget és a sebezhetőséget másoknál és magánál. 

Bár sokat fejlődött ezekben a kompetenciákban a Vezetői személyiség- és kompetencia fejlesztő bootcamp tréningen, jelentkezett hozzám egyéni coachingba, ahol az 5. alkalommal jött elő a szex témával: 

– Pocsékul nézel ki. Mi történt?

– Végképpen nem kapcsolódik a munkámhoz, amit most mondani akarok, de meg kell osszam veled. Szégyellem magam, hogy ilyenről kell, hogy beszéljek. Tök ciki ez a téma.  Rémálmom volt, teljesen leizzadtam és csak hajnalkor aludtam vissza.
Azt álmodtam, hogy a feleségem egy férfitársaságban volt. Mindenki meztelen volt. Én is ott voltam meztelenül. Engem teljesen ignorált a feleségem. Hiába szólítgattam és bókoltam neki. Piri, Piri gyönyörű vagy, nagyon kívánlak! Meg sem hallott, csak a többi férfival kacérkodott, akik bókoltak neki. Aztán már nem is szóltam hozzá, csak szégyelltem magam. És ekkor megizzadva felébredtem. Borzasztó egy álom. Elég nehezen tudok koncentrálni a munkára. Ezen jár az eszem, hogy miért is álmodtam ezt, mit jelent ez az álom.

– Hát akkor nézzünk rá erre az álomra, hogy tudj dolgozni! Milyen a szexuális életed Pirivel a feleségeddel?

– Nagyon jó szokott lenni, de most vagy egy fél éve alig van szex. Az sem a legjobb. Frusztrált vagyok, rengeteg a stressz a munkahelyemen, minden bizonytalan…. Fel sem áll rendesen, ha meg mégis, akkor … nem olyan mint régen volt. Ő meg attól frusztrált, hogy nincs elég szex köztünk, azt hiszi, hogy van valakim. És hiába mondom, hogy senkim sincs, csak túl stresszes vagyok. … Néha látom, hogy a szomszéd férfival nagyokat nevetnek. Bosszant. Persze mi is szoktunk, csak mostanság kevesebbet.  Meg akarok felelni neki, de nem megy. Ettől meg még frusztráltabb vagyok, hogy nem tudom őt boldoggá tenni. Aztán így nekem sincs kedvem a szexhez, bezárkózok. És marcangolom magam, hogy nem tudok neki megfelelni, hogy valamit rosszul csinálok, hibás vagyok. És a feszültségem csak nő. Folyton ezen gondolkodok.

– Az álomban is ezt látod, mint amit megélsz a feleségeddel a hétköznapokban. Nem figyel rád a feleséged. A saját szükségletével van elfoglalva, te meg bezárkózol, nem kommunikálsz, nézed hogy mi történik és rágódsz magadban.

– Ja igaz, ez az álom csak egy nagyon kemény tükör. Ilyen a feleségem, meg én is.

– Az álomban a feleséged is te magad vagy. Úgy mint ahogy az álomban nem figyel rád, te sem figyelsz magadra, szükségleteidre és érzéseidre. Gyere nézzük ezt meg, ülj át erre a másik székre és innen nézd végig az álmod. Mit látsz a feleséged szerepéből?

– … (hosszabb csönd után)… Ez nagyon durva. Olyan ez a Béla, mint egy megsértődött kisgyerek, akit könnyen le lehet pattintani. Elmondja, hogy mit akar, vagy mi a baja, de ha azt a környezete nem érti, vagy nem teljesíti, akkor megsértődik és bezárkózik. Magát hibáztatja. …

És ráadásul ezért én rossznak tartom magam. 

– Valószínűleg így bántak veled gyerekkorodban, ezért ezt a mintát tanultad meg. És te is ezt csinálod magaddal, meg a környezetedben élőkkel. 

– Hát igen. … (hosszú csönd) ………………………..

Volt, hogy gyerekkoromban részeg volt apám, és akkor nagyon dühös voltam rá, kiabáltam rá, de ilyenkor anyám ezt mondta: “Hallgass” és bezavart a szobába. Emlékszem, ott meg dühömben a falat martam a puszta körmömmel. 

– Aha. Most meg magadat marod. Ahelyett, hogy figyelnél egy picit az érzéseidre és azokat kifejeznéd a feleségednek. Ja, meg úgy néz ki, hogy még mindig anyádra haragszol. Mondd hát el neki, hogy mit érzel. Mi fáj neked. Mert még mindig ezt a terhet cipeled. Nehéz úgy a feleségeddel beszélni, ha az anya által okozott blokk ott van. Ülj át megint erre a másik székre, és mondd el anyádnak, hogy mi fáj.

– Anya nagyon fáj, hogy annak idején nem figyeltél rám. (elkezd könnyezni) Ahányszor az érzéseimről próbáltam beszélni, mindig elhallgattattál. .. (hosszasan sorolja, hogy mi minden fáj még neki)

Ezt a dialógust az anyjával szerepcserés formában valósítottuk meg. Miután elmondta a mondanivalóját az anyjának, akkor átültettem az anyja szerepébe, és megkérdeztem az anyát, hogy hogyan hat rá mindaz, amit a fia mondott neki és arra kértem, hogy az anyja szerepéből fejezze ki az érzéseit. Majd átültettem a saját szerepébe, ahol elmondta azt, hogy hogyan hatott rá az, ami az anyja mondott és válaszoljon az anyjának, lehetőleg az érzéseit is kommunikálva.

– Anya, nagyon nehéz nekem így élnem, hogy nem fejezhetem ki az érzéseimet, és meg akarok mindenkinek felelni. Így élek már több mint 40 éve, elegem van ebből. Ez a te megoldásod volt az életre, nekem ez így nem jó. Ki akarom fejezni az érzéseimet.

– (az anya szerepből magának mondja) Fiam, nem gondoltam volna, hogy ez rád ilyen rossz hatással lesz. Sajnálom, hogy ez lett az egészből. Nem ez volt a szándékom. Nehezen viseltem én is a konfliktusokat, és azt gondoltam, ha nem beszélünk róla, akkor könnyebb lesz. Ezért nem akartam, hogy balhézzál apáddal. De ha ez neked így nem jó, akkor csináld másképpen. Mondd el, ami bánt.

– Ülj át a saját székedre és válaszolj a saját szerepedből. Hogy érzed magad ettől, amit anyádtól hallottál?

–  Ettől most nagyon megkönnyebbültem. Megszűnt a feszültség a mellkasomban. Könnyebb vagyok. Örülök anya, hogy nem kell már megfelelnem a gyerekkori elvárásaidnak. Egy kicsit sokáig cipeltem ezt a terhet, de most azt hiszem, hogy sikerült letennem.

– Szükséged van még valamire? 

– Azt hiszem, hogy most már könnyen el fogom tudni mondani a feleségemnek is a bajomat és nem fogok bezárkózni és marni magamat. Most felszabadult lettem, megszűntek a feszültségeim. 

– Hogyan tudod ennek hasznát venni a munkádban? 

– Azt hiszem, hogy talán könnyebben ki fogom tudni mondani azt, ami zavar a főnökömnek, és a hierarchia magasabb szintjén állóknak. 

Két héttel a coaching után telefonon beszéltünk. Béla azzal büszkélkedett, hogy még a coaching napján beszélt a feleségével. 

– Képzeld el tudtam mondani a feleségemnek az érzéseimet és azt, hogy most mire lenne szükségem. Teljesen meglepődtem, hogy ennyire megértette a frusztráltságomat és a szenvedésemet attól, hogy nem működik köztünk  olyan jól a szex, mint korábban.  Mi több, újra b… mint a nyulak, talán még jobb is lett a szex, mit korábban. De ez nem minden.. 

Ahogy most helyreállt a kapcsolatom, olyan lelkesen dolgozok, hogy elindítottam a kollégákkal egy fejlesztést, ami következtében a cégnek  már két hét alatt 300 ezer eurót takarítottam meg. Ha otthon minden rendben van, akkor a munkahelyen is sokkal könnyebben megy minden. Néhány kolléga meg is jegyezte, hogy valami biztosan történt, hogy megint ilyen lelkesen dolgozok. 

Érdekel a coachképzés, ahol támogató és konfrontáló szemléletet is tanulhatsz?

Ahogy a fenti esetből is látszik, Business és Life coachként szókimondóak, radikálisan őszinték vagyunk. Nevén nevezzük a problémát, és olyan visszajelzéseket adunk, amit a kliens kevés embertől tapasztalhat meg. 

Akkor is beleállunk a dolgokba, amikor tanítjuk a coachingot! 240 órás Business és Life Coach képzésünk extrém önismeretet és komplex kompetenciafejlesztést ad, miközben a támogató szemlélet mellett elsajátíthatod a konfrontálás eszközeit is.

Business és Life Coach képzésünk újabb évfolyama 2024. március 8-án indul. 

Gyere el nyílt napjaink valamelyikére, próbáld ki a coach szerepét, tanulj és kérdezz tőlünk, az oktatóktól! 

Ide kattintva tudhatsz meg többet a képzésről és jelentkezhetsz a nyílt napra: https://wiesnersnir.hu/business-es-life-coach-kepzes/

Megosztás:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn

Hasonló tartalmak