Társas tükrök – Gelei Anett cikke a társas tanulásról


Bizonyára mindenki tapasztalta már, hogy amíg meg nem ismerünk egy érzést, egy élményt, addig nem hiányzik az életünkből, hisz nem is tudunk a létezéséről. De ha egyszer átéljük és megtapasztaljuk, azt érezzük, hogy enélkül nagyon szegények lennénk, és többé már el sem tudjuk képzelni, hogy enélkül éljünk!

A coach képzésen belüli társas tanulás pontosan egy ilyen élményt, érzést nyújtott számomra! A válásom után ahogy egyedül maradtam, olyan volt mintha másodjára is megszülettem volna, csak ezúttal szülők nélkül. Azt éreztem, zuhanok lefelé és ha életben akarok maradni, akkor minden erőmet mozgósítanom kell. Nagy erőfeszítésembe került feltápászkodni, elindulni, küzdeni, az „életben maradásomért”. Valójában ezzel a „zuhanással” kezdődött el az én önismereti utam. Meg kellett ismerkednem magammal, a világgal, hisz addig mintha egy burokban éltem volna, mint a gyermek az anyaméhben. Ezt az önfelfedezési utat – mely ugyan nagyon tanulságos és gazdagító volt – azonban lerövidíthettem volna, ha hamarabb rátaláltam volna a társas tanulásra, és nem csak saját magamra hagyatkozom. Sokat próbáltam egyedül értelmezni, analizálni a gondolataimat, az érzéseimet, a viselkedésemet, de kívülről soha nem tudtaGelei Anettm ránézni magamra. A többi ember azonban kívülről lát minket, ők a tükreink.

A társas közeg, a Business és life coach képzés és az Érzelmi és társas intelligencia tréning – mely a képzés része – nyugodtan mondhatom ért annyit, mint a sok éven át tartó magányos ismerkedés magammal. Hatalmas felismerés volt számomra, hogy az önismeret szempontjából alapvetőek a társas visszajelzések, a társas tükrök!

Az Érzelmi és társas intelligencia tréningen (www.csoportdinamika.hu) a csoporttagok visszatükrözték a viselkedésemet, és ez hihetetlen fordulatot jelentett az önmegismerésemben. Megtudtam, milyen hatást, milyen érzéseket váltok ki másokban. Hirtelen fény derült egy csomó dologra, amit addig nem értettem, nem tudtam megfejteni, és választ kaptam arra a sok kérdőjelre, ami a fejemben kavargott magammal kapcsolatban.

Sok idegen, ismeretlen ember közé kerülve, jól megfigyelhetővé vált, ki hogyan reagál rám, kiből milyen hatást váltok ki. Itt őszinte visszajelzések által megtudtam, milyennek látnak mások. Nagyon elgondolkodtató volt, amikor többen is ugyanazt jelezték vissza. Ekkor világossá vált számomra, mi az amit korrigálnom és fejlesztenem kell magamban. Ha nem vettem volna részt egy ilyen társas önismereti tanulásban, soha nem derült volna fény a vakfoltjaimra. Itt világossá vált számomra, az, hogy én mit hiszek és gondolok magamról, az lényegesen eltérhet attól, amit mások éreznek velem kapcsolatban. Elképzelhető, hogy az én belső tükröm torz képet mutatott magamról!?

A Business és life coach képzést (www.acoaching.hu) véleményem szerint mindenkinek nagyon hasznos lenne elvégezni, függetlenül attól, hogy akar-e coach-ként dolgozni vagy sem.

A képzés során felismertem, hogy a mások iránti tudatosság, az emberek tisztelete, az empátia a pozitív emberi kapcsolatok legfontosabb építőkövei. Itt kristályosodott ki számomra, hogy azért van annyi félresiklott, konfliktusokkal teli, rosszul működő emberi kapcsolat, mert minősítünk, ítélkezünk egymás felett és nem tudjuk elfogadni egymást. A képzés során megtapasztaltam, hogy valójában minden egyes emberhez meg lehet találni a hozzá vezető utat! Ennek a titka az, hogy egyrészt ítéletalkotás helyett engedjük meg mindenkinek, hogy olyan legyen, amilyen. Másrészt pedig az érzelmeinket is meg kell tanulni felszínre hozni, ahhoz, hogy össze tudjunk kapcsolódni egymással. Összességében elmondhatom, kimagasló élmény volt megtapasztalni, hogyan lehet kapcsolatba kerülni tőlem „idegen világokkal”.

A képzés minden egyes napja fantasztikusan jó hangulatban telt, mely a trénerek személyiségének is köszönhető. A tanulás nem a rideg, kötött keretek közötti elméleti síkon folyt. A gyakorlattal teli alkalmak során a trénerek mindig könnyed, humorral teli légkört teremtettek, mely ideális terepet nyújt az élményszerű tanulásnak.

A társas tanulásom alatt sokat változtam, és néha ugyan fájt, de nagyon nagy űr lenne az életemben, ha nem tapasztaltam volna meg, nem éltem volna át ezt az együttes, csoportbeli élményt. Gazdagabb lettem sokkal! Belül!

Bizonyára Ti is tapasztaljátok a hétköznapokban, hogy a legtöbb ember a környezetünkben nem ad őszinte visszajelzést rólunk, legyen az akár a család, a barátok, a munkatársak. Ennek oka az lehet, hogy nem szívesen konfrontálódunk, vagy nem akarunk megbántani másokat, és inkább mélyen hallgatunk. Sajnos elhallgatjuk nemcsak a pozitív, elismerő, dicsérő szavakat, de még inkább az őszinte visszajelzéseket, az esetleges építő kritikákat is.

A képzés során, valamint a tréning során, a trénerek, és a csoporttagok visszatükrözik a viselkedésedet, visszacsatolást adnak arról, hogyan hatsz rájuk, és nem fogják elhallgatni előled, milyen érzéseket váltasz ki belőlük. Ez hatalmas segítség lehet számodra!

Hidd el, bármilyen tükröt is tartanak eléd, fájót, vagy örömtelit, hálás leszel érte a társaidnak, hisz életed hátralévő részében élvezheted majd a hozadékát!

És hogy mik a hozadékai?

  • Egy csomó kérdésre, rejtélyre választ kapsz magaddal kapcsolatban, sok mindenre magyarázatot kapsz, míg addig csak találgattál, elméleteket gyártottál magadban: „Vajon mit gondolhat rólam?” „Mit megadnék, ha most a gondolataiba látnék!”
  • A csoportban pszichológiai többlet van az egyedüllét állapotához képest. Ez a többlet pedig felgyorsítja a tanulási folyamatot. A társaink hozzásegítenek a saját tetteink tudatosításához. A csoport biztonságot ad, és a „több szem többet lát” elve alapján mások ötlete újabb ötletekre inspirálhat.
  • A fel nem ismert tulajdonságaid, viselkedésed belátása hozzájárul a változtatáshoz, a korrigáláshoz, a fejlesztéshez.
  • Meglátod, hogy legtöbben álarcok mögé bújunk, és ha levetjük, feltárulnak alatta az érzések, melyeken keresztül sikeresen össze tudunk kapcsolódni másokkal. Az álarcok eltávolítanak embertársainktól, az érzések közelebb hoznak!
  • Felismered és megtanulod kifejezni az itt és most feltámadó érzéseidet, gondolataidat.

A lehetőség, hogy egy jobb, boldogabb, sikeresebb ember legyél, előtted is ott áll! A választás a Te kezedben van: élsz vele, vagy nem?

Hálás köszönetem a www.indynamics.hu trénereinek, Wiesner Edinának, és Snír Péternek!

 

Írta: Gelei Anett 
www.geleianett.hu

Megosztás:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn

Hasonló tartalmak