Ilyen a provokatív coaching egy pszichológus szemével

Pszichológus résztvevőnk beszámolója a Wiesner & Snír Academy and Coaching Provokatív stílus és coaching alapképzéséről.

Miért érdemes egy pszichológusnak provokatív coachingot tanulnia? Milyen ez a módszer az ő szemével? Erről beszélt nekünk Parák András pszichológus, sématerápiás konzultáns jelölt, coach (ICF ACC), PhD-hallgató, aki 2021-ben vett részt Snír Péter és Wiesner Edina Provokatív coaching alapképzésén.

“Amikor kiderül, hogy pszichológus vagyok, van egy nagyon jellegzetes, visszatérő kérdés, amellyel folyton találkozom. Ez pedig a következő: „És mit gondolsz Csernus Imréről”? 

Magyarországon ugyanis a provokatív módszertanhoz elég erősen tapad a “csernusi jelenlét”, és az az elképzelés, hogy ez a megközelítés természetéből fakadólag megalázó, kegyetlen, üvöltözős, durva. 

Ez a sztereotípia a lelki segítői berkekben is ugyanúgy dívik. És habár az empatikus szembesítés és konfrontáció gyakorlatilag minden pszichológiai módszertanban megtalálható, a „provokatív” megnevezés már önmagában is gyanakvást vált ki. Nem feltétlenül könnyű tehát annak a jelenlegi magyar közegben, aki vállaltan a provokatív módszertannal dolgozna.”

A provokatív módszertan szerepe a pszichológusok kelléktárában

“A jól célzott provokáció kiválóan működő eszköz. Más megnevezéssel a pszichoterápia is ugyanúgy használja, például ilyen a sématerápiában az „empatikus konfrontáció”.

Amikor az első alkalmon megkérdezem a hozzám fordulókat, hogy mire lenne leginkább szükségük, az egyik leggyakoribb válasz, hogy új, külső nézőpontokra, olyan tükörre, amely segítségével soha nem látott oldalaikra is rálátást nyerhetnek. 

Segítő szakemberként hiszem, hogy küldetésünk és felelősségünk biztosítani ezt a tükröt az ügyfeleinknek. A mi legfőbb szolgálatunk az ő kiteljesedésük elősegítése. Az e felé vezető úton viszont óhatatlanul is szembe kell nézniük a személyiségük (és a viselkedésük, a hiedelmeik és tetteik) azon maladaptív elemeivel, amelyek bár a világképük tartóoszlopait alkotják, mégis visszafogják őket a fejlődésben. 

Ezekre az elakadásokra világít rá a provokatív módszer, és ezt szeretettel és humorral teszi, de a szembesítés természetéből fakadólag mégis őszinte és nyers. 

Habár a szembesülés önmagunk ismeretlen oldalaival megvilágosító erejű, ugyanakkor általában nem kellemes. Lehet, hogy nevetséges vagy megdöbbentő. A provokáció megfelelő időzítése így kiemelt fontosságú. Mert ha nem jó időben tesszük, akkor felismerés helyett frusztrációt, fájdalmat és visszahúzódást okozunk.”

A provokatív stílus két legfőbb oszlopa 

A provokatív stílus két legfőbb oszlopa, a HiSzeK és a ViSzeK – a hiedelmek és viselkedés szeretetteljes karikírozása – a gondoskodás és a szeretet egyik ritkán felbukkanó, de felmérhetetlen jelentőségű összetevője. 

Szakemberként és a magánéletünkben is találkozhatunk azzal, ha ügyfeleink, vagy számunkra fontos személyek kárt okoznak maguknak vagy másoknak, de nem ismerik fel tetteik negatív következményeit. Ha én közönyösen végignézem a másik önpusztítását, és nem próbálom legalább figyelmeztetni, a következményekért való felelősség engem is terhel. (Természetesen, ha megtettem, de nem törődik vele, onnantól már övé a teher.) 

Az önpusztító, önszabotáló tendenciák megállításának a szeretetteljes karikírozás remek eszköze. Nem győzköd, nem tanácsol, hanem szembesít és mindezt egy elfogadó, de kellően sarkos hangnemben teszi. Így nyílik a leginkább esélyünk áttörni a másik ember önkorlátozó hiedelmeinek vagy viselkedéseinek védőfalát.

A pszichológus is fejlődik

“A provokatív módszertan következetes alkalmazása a segítői önismeretre és személyiségfejlődésre is jelentős pozitív hatást gyakorolhat

A megfelelően szeretetteljes, de „ütős” provokációhoz valódi őszinteség, tisztelet és empátia, a magunk és másik érzésvilágához való mély kapcsolódás szükséges. 

A megfelelő provokációhoz bátorság, bevállalósság, énerő kell, ami életünk bármely más területén is jól jöhet. A provokatív módszerben a hasonlítgatások miatt jelentős szerepet kapnak a metaforák és nyelvi eszközök. Ha valaki szemléletes képekben szeretné a másikat tükrözni, ahhoz bizony olvasni kell és fejleszteni az imaginatív részünket is.”

A humor komolyan segít 

“A provokatív eszköztár egyik legfontosabbja a humor, amely közvetítő csatornaként a szembesítéseket egy fogyasztható formában juttatja el a címzetthez és egyből oldja a feszültséget is. Egy jó provokatív ülés tele van nevetéssel és lazasággal, szakemberként azt tapasztalom, hogy a nevetés hihetetlen gyógyító erővel bír

Ugyanakkor a provokatív stílus humoros és fesztelen természete folytán csak annak a szakembernek lesz önazonos, aki maga is fesztelen és könnyed tud maradni. Ha túlságosan befeszülünk egy ügyféltől vagy bármilyen magánéleti probléma miatt, attól még tudhatunk jól kérdezni (amely pszichológiai megközelítések és a legtöbb coach irányzat központi eleme). Azonban a humoros, szeretetteljes provokáció nem megy csak gyakorlatból, spontaneitás és felszabadultság kell hozzá. Ily módon, ha elmélyültebben szeretnénk alkalmazni a provokatív megközelítést, akkor folyamatos és őszinte önreflexióra lesz szükségünk, ami segítő szakemberként újfent kritikus jelentőséggel bír.”

Összegzés – mit adhat a provokatív módszertan a pszichológusnak?

“Ha segítői módszerként tekintünk rá, a provokatív módszertan a visszajelzéseket, szembesítést és konfrontációt fejleszti elsősorban, és ezt rendkívül erőteljesen teszi. 

Ugyanakkor ezek egy coaching folyamatnak vagy terápiának csak részelemei. A probléma feltárására és a felismerések levezetésére szolgáló módszereket kissé hiányoltam. Azonban a képzés rövid időtartamából is származik, ami alatt minden mesterfogás nem megismerhető. Ám a rövid képzésen is volt olyan személy, akinek a személyiségéből fogva az első pillanattól látszott, hogy nagyon hozzáillő volt a provokatív módszer. Én mindenképp egy haladóbb, kiegészítő megközelítésként javasolnám, olyan segítőknek, akik már szereztek jártasságot az emberekkel való munkában. 

A szeretetteljes karikírozás, szembesítések, humor, fesztelenség mind olyan nézőpontok, amelyeket a képzés megszilárdított a szemléletemben és azóta is folyamatosan tapasztalatom a pozitív erejüket a munkám során. 

Akár új eszközökkel bővítenénk a szerszámosládánkat, vagy szemléletünket formálnánk át, a provokatív módszert mindenkinek bizalommal ajánlom.”

Te is megtapasztalnád a szeretetteljes provokáció és a felszabadító humor erejét segítő szakemberként? 

A Wiesner & Snír Academy and Consulting PROVOKATÍV STÍLUS ÉS COACHING kétnapos alapképzésének utolsó 2023-as időpontja: december 15-16. 

Tudj meg többet a képzésről ide kattintva: https://wiesnersnir.hu/provokativ-coaching/

Megosztás:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn

Hasonló tartalmak